Anders leven en werken in België

België is een klein land vol charme. Klein formaat betekent niet dat het een landelijk karakter heeft. Integendeel: het is een van de dichtstbevolkte landen van Europa.

Ook taalkundig is het land interessant: de drie officiële talen zijn Nederlands, Frans en Duits. Deze worden niet overal gesproken, het land is eerder opgedeeld in taalgebieden. Nederlands wordt gesproken in het noorden, Frans in het zuiden en Duits aan de Duitse grens.

Aankomst in België

Registratie en verblijfsvergunning

Een groot voordeel van België is het lidmaatschap van de Europese Unie. Dit elimineert de noodzaak voor veel formaliteiten. Immigratie is dus eenvoudig. Als Europees burger mag je drie maanden in België verblijven zonder dat je een verblijfsvergunning of inschrijving nodig hebt. Als je langer blijft, moet je een verblijfsvergunning aanvragen bij een consulaat bij jou in de buurt in België. Dit wordt zonder problemen aan Europese burgers toegekend.

De verblijfsvergunning is dus een pure formaliteit en wordt afgegeven op vertoon van een bewijs van werk of enig ander bewijs. Uw verblijf is officieel beperkt, maar kan steeds opnieuw worden verlengd. Nadat u uw verblijfsvergunning heeft ontvangen, vraagt ​​u een identiteitskaart aan. U bent nu ingeschreven als inwoner van België. De ID-kaart maakt dagelijks veel dingen gemakkelijker en moet altijd bij je zijn.

Een ander voordeel van toetreding tot de EU is dat je geen aparte arbeidskaart nodig hebt om als Europeaan in België te werken. Dit maakt het mogelijk om zonder bureaucratie aan de slag te gaan, wat voor soort baan je ook hebt. U kunt uw kwalificaties en diploma’s ook in België laten erkennen.

Open een bankrekening in België

Je moet uiterlijk een Belgische rekening hebben als het gaat om het overmaken van je eerste salaris. EU-burgers kunnen op elk moment een rekening openen. U kunt online een aanvraag indienen bij een Belgische financiële instelling, zodat het zelfs mogelijk is om uw toegangsgegevens te ontvangen voordat u op reis gaat, zonder dat u daar aanwezig hoeft te zijn. Uw bankkaart krijgt u later als u daar bent en naar een filiaal van uw bank gaat.

Om online een rekening te openen, heeft u identificatie nodig, wat meestal gebeurt met behulp van de Post-ID procedure. Om ter plaatse een rekening te openen, hoeft u alleen maar een paspoort of identiteitskaart bij de bank mee te nemen. Enkele dagen na validatie van uw aanvraag ontvangt u uw EC-kaart en het IBAN voor SEPA-betalingen per post. Belgische banken sturen bankafschriften naar het adres van de rekeninghouder. De leveringsfrequentie kan individueel worden ingesteld.

Ziektekostenverzekering

Een ziektekostenverzekering in België is wettelijk verplicht. Het basisbedrag is voor alle zorgverzekeringen gelijk en bevat voor iedereen dezelfde uitkering, maar bij sommige verzekeringen is de vergoeding langer. U kunt zelf de zorgverzekeraar kiezen, maar schroom niet om uw werkgever en collega’s om advies te vragen. Zoals zo vaak betaalt uw werkgever de premies rechtstreeks aan uw ziekenfonds. We dekken niet alle verzekeringen, klik op kredietverzekering in België ontdekken voor meer informatie.

de arbeidsmarkt

Het zoeken naar werk in België gebeurt via vacatures of het uitzendbureau. Zoals reeds vermeld, worden professionele en universitaire graden over het algemeen zonder enig probleem erkend. Buitenlandse werknemers zijn vooral gewild in de sectoren administratie, ambachten en toerisme. Over het algemeen heb je met een goed diploma en/of uitgebreide beroepservaring een goede kans op het vinden van een job in België.

Arbeidsrecht in België

De arbeidsomstandigheden in België zijn vergelijkbaar met die in Europese landen. De maximale arbeidsduur is wettelijk beperkt tot 8 uur per dag en 39 uur per week. Voor overwerk moet premie worden betaald. Vanaf het tweede dienstjaar heb je wettelijk recht op jaarlijks verlof van minimaal 20 werkdagen. De meeste bedrijven hebben ook een interne regeling, waardoor je vaak niet een heel jaar hoeft te wachten om op vakantie te gaan.

Op zondag wordt alleen in bepaalde beroepsgroepen gewerkt en een werktijd van 6 uur wordt niet overschreden. Veel werkgevers betalen hun werknemers een 13e maandsalaris, sommigen zelfs een halve 14e maand extra, die aan het einde van het jaar als een soort kerstbonus wordt uitbetaald. Dit staat vermeld in de arbeidsovereenkomst. Vraag altijd een schriftelijke arbeidsovereenkomst aan als u deze toch niet automatisch krijgt.

Belastingen en salaris

De inkomstenbelasting wordt eenmaal per jaar vastgesteld op basis van een belastingaangifte. daar moet je belasting betalen over je wereldinkomen. Als u minder dan zes maanden fiscale woonplaats in België heeft, heeft u geen fiscale woonplaats in België en betaalt u daar normaal gesproken alleen belasting over de aldaar ontvangen inkomsten.

Dit zijn de basisbelastingtarieven voor een alleenstaande:

  • tot € 13.250: 25%
  • € 250,01 – € 23.390: 40%
  • € 390,01 – € 40.480: 45%
  • vanaf € 40.480,01: 50%

Vind accommodatie in België

Gehuurde appartementen of huizen zijn gemakkelijk te vinden in België. In grote steden, zoals Brussel, is er voortdurend verandering. U vindt dus gemakkelijk woonruimte.

U kunt een appartement vinden via internetadvertenties en krantenadvertenties. Een andere populaire methode is “tekenjacht”: pas op voor “Te huur” (te huur) borden met telefoonnummers op woningen in uw favoriete buurten en bel ze direct. Soms is het mogelijk direct een bezichtigingsafspraak te maken.

U kunt natuurlijk ook een makelaar inhuren om een ​​appartement te zoeken. Zij geven u gedetailleerde informatie over een appartement en helpen u bij het onderhandelen over de huurovereenkomst. Ook zullen zij uitleg geven over de huurvoorwaarden en contractclausules.

Zoals in veel landen moet u een huurwaarborg krijgen die gelijk is aan twee of drie maanden huur, afhankelijk van uw woonplaats. Deze garantie wordt gebruikt om een ​​eventuele schending van uw contractuele verplichtingen jegens de verhuurder te vergoeden. Er zijn verschillende manieren om een ​​huurgarantie te krijgen, de snelste is een online huurwaarborg.